na eni od drugih tem sem pred kratkim jamral glede porabe mojega 607, 2,2 HDI. Poraba se mi ni spustila pod 8,3 l, tako po BC, kot tudi po preračunavanju po tankanju.
Danes pa so se zadeve spremenile. Letne gume sem zamenjal za zimske, preklopil BC na 0, da bi me šokirala še večja poraba (zimske gume logično večja poraba). Že po nekaj kilometrih pa me je šokiralo v kontra smeri: povprečna poraba po menjavi gum je bila 6,8 l !!?? Nič jasno.
Ko sem prišel domov pa sem šel gledat kake gume sem imel prej, kake sem dal gor sedaj, kaj piše v homologaciji,... Ugotovil sem, da so bile gor prej gume 225/55/17, zimske gume pa so 225/50/17. Tudi po homologaciji bi morale biti 225/50/17. In kaj ima to z preračunavanjem porabe? Ja logično, da imajo gume, ki so visoke 55 večji obseg. To pomeni, da pri enem vrtljaju polosovine naredi vozilo daljšo razdaljo. BC je ta narobe preračunaval prevoženo pot in posledično napačno preračunaval povprečno porabo. Ker je na displeju pisala napačna dolžina prevožene poti z 1 rezervoarjem, tudi ročni izračun ni mogel biti pravilen.
Torej bistvo zadeve: vsaka debata o porabi goriva je nesmiselna, če nimaš pnevmatik takšnih, kot so po homologaciji. Potem pa še pride do razlik zaradi različne obrabljenosti gum,...
Edino pravilno preračunavanje bi bilo, če bi si zmeraj po tankanju dal garmina na 0, pa potem po garminu pogledal koliko kilometrov si točno naredil, in šele nato po naslednjem tankanju preračunal porabo.
lp